De eerste afstand van het Nederlands Kampioenschap op de weg was vandaag de 500 meter in Heerde. Bij de kadetten meisjes werd het een spannende finale met een bijna-valpartij op de streep. Na afloop vingen wij de nummers 1 en 2 op.

Foto’s: Hidde Muije

Nederlands Kampioen
De nieuwe Nederlands kampioene heet Yasmina Bouaziz, zij rijdt in het pak van ABC Hekwerk op haar thuisbaan. Voor we aan het interview kunnen beginnen wordt ze eerst uitgebreid gefeliciteerd, door teamgenoten en vrienden, maar ook door de vrijwilligers die allemaal enthousiast even naar haar toe komen.

Had je dit verwacht? “Nee, niet echt.” Er staan nog wat clubgenoten van Yasmina om haar heen, die beginnen allemaal te knikken als ik vraag of zij het wel verwacht hadden. Kennelijk is ze dit seizoen al goed bezig geweest, ze reed ook landelijke baanwedstrijden en staat 7e in het klassement.
Skeeler je al lang? “Nou wedstrijden nog niet zo lang, maar ik skeeler al wel een tijdje.” Yasmina is nu voor het 2e seizoen lid bij SKOV Heerde, daar traint ze twee keer in de week. En dan nog bij DNIJ (Apeldoorn), haar oude club, twee keer in de week. Ze vindt de Vesmaco baan wel fijn.

Hoe ging de finale? “Ja het ging wel goed, op het laatste werd ik nog wel bijna ingehaald, en ik viel bijna op de finish. Het ging allemaal wel zoals ik had verwacht, alleen had ik niet verwacht dat ik 1e zou worden.”

Yasmina is echt van de sprint, “maar ik rij dit weekend nog wel de afvalkoers.” Waarom wel de afvalkoers? “Ik val meestal wel snel af, dan hoef je minder te rijden.”

Doe je ook duurtrainingen? “Ja, ik fiets wel één keer in de week.” En schaatsen? “Ja, ik schaats ook, in Deventer. Ik ben eerst begonnen met skeeleren en toen ook gaan schaatsen.”

Podium en Medailles
Je bent nu Nederlands kampioene, dus straks op het podium moet je het Wilhelmus meezingen, heb je daar al over nagedacht? “Oh nee, ik moet dan nog even snel zangles nemen.” Heb je wel eens eerder medailles gewonnen? “Ja, maar alleen bij kleine wedstrijdjes.”

Wat doe je naast het sporten nog? “Ik zit in Apeldoorn op school, in 2 vwo.”

Elisa Dul zit ook in de tent en hoopte natuurlijk voorafgaand aan de finale dat Yasmina zou winnen “ik ken niet alle jeugdleden van de club meer, maar ik wist wel dat Yasmina goed kon skeeleren, tijdens de training laat ze me er altijd tussen.”

Waar komt eigenlijk die mooie achternaam vandaan? “Mijn vader is half Marokkaans en mijn moeder Nederlands. Ik ben één keer in Marokko geweest, volgens mij wordt daar niet geskeelerd.”

Waar gaan we Yasmina de rest van het seizoen nog zien? “Oostende staat niet op de planning, over een paar maanden begin ik alweer met schaatsen.”

Zilver voor Lataesha Narain
De zilveren medaille ging naar Lataesha, zij plaatste zich voor het NK met een 5e plaats in het klassement van de landelijke baan.

Had je verwacht dat je de finale zou halen? “Ik had het vooraf wel verwacht, maar vanmorgen ging de serie niet zo lekker.” Gelukkig werd het daarna beter.

Bij welke club ben je lid? “Ik ben lid van ijs- en skeelervereniging Purmerend en train met de selectie Midden-Nederland.” Ze traint 3 keer in de week, ook veel in Almere. Dan is deze Vesmaco baan wel heel anders zeker? “Dat ligt niet aan de coating maar aan de bochten. Ik kon hier niet goed overstappen omdat de bochten krap zijn.”

Had je in de finale het gevoel dat er meer in zat? “Ja, ik had wel het gevoel dat ik had kunnen winnen.” Een mooi doel voor volgend jaar.

Skeeler je al lang? “Vanaf mijn 12e.” Lataesha is begonnen met skeeleren nadat ze het NK in Purmerend had gezien, dat wilde ze ook wel. Nu 2 jaar later heeft ze zelf een zilveren NK medaille. Haar moeder vult nog aan dat ze al schaatste en ook in de zomer graag een sport wilde doen.

Lataesha heeft al wel medailles gewonnen op het NK sprint op de schaats. Je kent dus het Wilhelmus al? “Ja! in ieder geval de eerste twee regels”

Wie is je voorbeeld in het skeeleren? “De Mulders en de Schippers. Bij het schaatsen Daidai Ntab.”

Dan zijn we nog nieuwschierig naar waar haar achternaam vandaan komt, haar vader springt bij: “India en Suriname, het is Hindoestaans.”

Ga je nog meer wedstrijden rijden dit seizoen? “Ja, ik ga nog naar de Flanders Grand Prix in Oostende.”

 

Later staan de meiden samen op het podium, maar echt meezingen met het Wilhelmus ………

 

Marieke de Vries werd 3e