Er deden niet veel Nederlandse skeeleraars mee aan het 40e Speedskater Kriterium in Groß-Gerau, maar Janne Berkhout was van de partij. Zij was de enige Nederlandse die op zaterdagmiddag de ½ finale van de 500 meter wist te bereiken. Een goede reden om haar eens wat vragen te gaan stellen…

Foto: Hidde Muije

Wij spraken Janne op zaterdagmiddag, na de 500 meter en voor de B-finale van de puntenkoers. Terwijl we in de schaduw op wal rond de baan zitten rijdt haar broertje Chris op de achtergrond zijn wedstrijden bij de scholieren.

Janne is 2e-jaars kadet, maar rijdt pas één jaar in deze categorie. Vanwege de Jeugd olympische spelen zijn de leeftijdscategorieën dit seizoen aangepast. Ze is voor de 2e keer in Groß-Gerau.

– Heb je gister ook de 300 meter gereden? “Ja, maar de sprint is niet mijn ding, ik reed 30.8. Dat vond ik wel goed.”

– En vandaag de 500 meter… “ik was super zenuwachtig vanmorgen, maar het ging gewoon goed. We zaten met twee Nederlandse in de series. Wij wilden samen tempo maken, maar dat deden de andere meiden ook al. Het was een hele snelle serie en we kwamen met zijn drieën tegelijk over de lijn.” Zo gingen ze door naar de volgende ronde.

“In de ¼ finale startte ik op de 2e positie. Ik wil de op die positie blijven en oplettend rijden. Toen de Duitse achter mij eroverheen kwam kon ik mee naar voren en gingen wij allebei door.”

In de ½ finale kreeg Janne het zwaar, met drie Duitse tegenstanders. “Ik heb het wel geprobeerd, maar na de start lag ik meteen 4e.” In de eindsprint wist ze nog wel één van de tegenstanders voorbij te gaan en finishte als 3e, net niet genoeg voor een plaats in de finale.

– Hoe vindt ze de baan hier? “De baan in Groß-Gerau is wel fijn, hij is super snel en omdat het een beetje vierkant is moet je doorskeeleren in de bochten.”

De volgende wedstrijd op het programma zou de B-finale van de puntenkoers zijn. In de series op vrijdagavond was Janne onderuit gegaan en haalde daardoor de A-finale niet. Gelukkig heeft ze er geen blessure aan overgehouden. “Ik ben alleen een beetje stijf.” De beste twee rijdsters uit de B-finale mogen later op de avond ook starten in de A-finale. “Ik ga zeker wel voor de 1e of 2e plaats.” Op de vraag wie haar grootste concurrenten daarvoor zijn antwoordt ze “mijn concurrenten rijden in de A-finale.
– Of het niet heel zwaar wordt om twee puntenkoersen achter elkaar te rijden? “Nee hoor, er zit best wel veel tijd tussen.”

– Kent Janne haar buitenlandse tegenstandsters al een beetje? “Ik ken ze wel van gezicht, en sommige ook wel van naam. Het is belangrijk om te weten wie er goed kan eindsprinten.”

Aan het eind van de middag wint Janne de B-finale en mag later dus ook starten in de A-finale. Ze weet wel in de voorste groep te blijven maar punten halen zit er helaas niet in.

– Vindt ze zelf de sprint of de lange afstand eigenlijk leuker? Ik ben meer van de lange afstand. Ik vind de sprint steeds leuker worden, ik word er ook beter in. Op de training doe ik tijdens de sprint ook goed mijn best ook al is het niet mijn favoriete onderdeel.

– Waar traint Janne? “Vorig jaar trainde ik alleen bij de club twee keer in de week. Nu train ik echt met schema’s. Bij de club hebben we vier trainers, onder wie Kelly Schouten. Zij is ook in Groß-Gerau en geeft me veel tips, dat is wel fijn. Ik mag ook af en toe meetrainen met RTC Noordwest, als een soort stage. Dat vind ik heel leuk. Mark Horsten is mijn trainer, ik leer heel veel van hem. Met het RTC trainen we in Purmerend.”

Heeft ze naast al dat skeeleren eigenlijk nog wel tijd voor school? “Huiswerk maken, daar kom ik niet aan toe hoor,” lacht ze. Maar zo lang ze haar toetsen goed maakt is dat niet erg. Vanwege een schooltrip naar Londen kon ze niet meedoen met de Europacup in Geisingen. Veel Nederlandse rijders bleven daar voor een trainingskamp, zo ook haar andere broer Daan. Janne paste haar programma aan en besloot in Groß-Gerau te starten.

– Wat zijn haar doelen voor de rest van het seizoen? Het antwoord komt heel stellig: “Ik wil op het NK goed rijden! Ik hoop zeker op het podium.”

– Rij je liever op de baan of op de weg? “Ik vind het allebei leuk.” Dit seizoen rijden de kadetten in tegenstelling tot vorig jaar ook hun NK op de weg. (10-11-12 mei in Heerde)

Omdat de kadetten geen WK of EK rijden zijn er daarna niet veel grote toernooien meer. Janne gaat wel nog naar Oostende. En we zullen haar zien tijdens de Europacup in Heerde.

Kijk voor alle uitslagen van Groß-Gerau op https://speedskater-kriterium.de/results/2018_Kriterium/