Marc Middelkoop en Tom den Heijer zijn allebei eerstejaars senior. Dit seizoen plaatsten zij zich niet voor de grote toernooien, maar ze trainen hard samen en lieten tijdens de Flanders Grand Prix zien dat zij in het seniorenpeloton goed mee kunnen.

Op de marathon was Tom de beste Nederlander op plaats 7, Marc werd 9e. Bij een bord spaghetti doen de mannen hun verhaal…

De marathon
Tom: “Eerst was er al snel een groepje weg met alle grote namen, Peter Michael en Diogo Marreiros. Zij hadden op een gegeven moment 42 seconden voorsprong, wij kwamen toch los van het peloton met een groepje van drie en toen werd het gat ineens veel kleiner en in de laatste ronde konden we nog aansluiten.”

Gingen jullie nou zo hard of gingen zij langzamer? “Ik weet niet hoe hard zij reden op dat moment, maar ik moet wel zeggen dat wij op dat moment flink doorreden.”

Was dit het plan? “Nou eerst in die ontsnapping dacht ik, mooi we komen in ieder geval voor het peloton aan. Daar was ik de hele tijd mee bezig, ik wilde persé niet dat die groep erachter terug kwam. Toen hoorde ik dat het nog maar 10 seconden was, toen dacht ik oh, we kunnen ook nog bij de kopgroep komen.”

Hadden jullie met zijn tweeën gepland om weg te rijden? Marc: “Nee, niet echt. Wij hadden eigenlijk gewoon bij de kopgroep moeten zitten, maar ik zat een beetje achterin en ik weet niet waar Tom toen zat. Die Fransman (Jimmy Jouet) ging weg en Tom ging er achteraan. Ik dacht daar moet ik bij zitten, dus waren we met zijn drieën. We reden lekker door, niet echt met de intentie om bij de kopgroep te komen, maar toen kwamen we er toch nog bij.”

 

De Grand Prix
Hoe was het weekend tot nu toe? Tom: “Vrijdag weinig gereden vanwege het weer, ik reed ook geen 300 meter. Gister op de 1000 meter een prima race maar net niet door, ik zat in een wat mindere serie. En de puntenkoers ging wel redelijk, ik was 11e met een mooie eindsprint.”

Marc: “Ik reed ook geen 300 meter. Op de 1000 meter had ik de 10e tijd en er gingen acht rijders door. De puntenkoers ging wel goed, ik zat er prima bij maar toen ging er een groepje weg met Ruurd Dijkstra, dan kan je alleen nog voor de eindsprint gaan.”

 

En nu nog
Wat staat er verder op het programma? Tom: “Straks rijden we nog de afvalkoers en als het droog is start ik nog in Hallum.” Daarna gaan beide heren schaatsen. Marc zal marathons gaan rijden bij het team Schaatsinstituut.

Later die middag eindigde Marc als 4e op de afvalkoers, dit leverde hem een 5e plaats in het overall klassement op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: Hidde Muije