Hij won tijdens de Holland Cup in Heerde op vrijdag de 300 meter in een PR van 27.8 en haalde zaterdag op de 500 meter de finale. Wie is deze jongen, die in een pak met Friese pompeblêden over de baan snelt?

We hebben het over Jenning de Boo, een Groninger, die zijn eerste Europacup rijdt. “Ik vind het heel gaaf.” Hij was ook nog nooit eerder bij een Europese wedstrijd geweest, ook niet om te kijken. “Ik ben druk met school vooral.” We spraken Jenning op zaterdagmiddag na de lunch.

Foto’s: Hidde Muije

Shorttrack 
Hij reed dit seizoen ook pas één landelijke baanwedstrijd, in Haulerwijk. Een paar dagen daarvoor had hij voor het eerst zijn skeelers aan. Hoe kwam dat? “In de winter shorttrack ik en ik had me geplaatst voor het EK in Letland, daarom ben ik heel lang doorgegaan met schaatsen.”

Een EK shorttrack, dat klinkt gaaf… “Ik was dit seizoen 1e jaars in mijn categorie dus ik had niet verwacht dat ik me zou plaatsen, maar tijdens de Star Class (plaatsingswedstrijden) in Bergamo werd ik 3e en in Rostock zelfs onverwacht 1e.” Zo plaatste Jenning zich voor het EK waar hij 7e werd in het eindklassement.

Was de overstap naar skeelers niet lastig? “Nee dit ging wel goed, andersom vind ik lastiger. Ik heb nu eigenlijk een beetje prut materiaal omdat ik snel nieuwe skeelers moest kopen. Mijn schoenen zijn ietsje te groot, maar voor de Europacup heb ik natuurlijk wel nieuwe wielen. Volgend jaar heb ik hopelijk beter materiaal.” Zijn vader vult nog aan dat hij volgend jaar als youth op 110 mm wielen mag rijden en dan sowieso ook een nieuw frame nodig heeft.

Tijdens de Olympische Spelen vroegen wij ons af waarom niet meer skeeleraars gingen shorttracken i.p.v. langebaanschaatsen. Jenning weet wel waarom: ”Bij shorttrack heb je veel meer techniek nodig, op de langebaan kom je heel ver met kracht.”

Hij skeelert zelf nu drie jaar. Het eerste jaar was echt om te leren. Vorig jaar heeft hij een paar wedstrijden gereden maar nog geen Europese (wel Nationaal Pupillen Toernooi). Hij heeft eerst bij de Groningse selectie gezeten maar is afgelopen winter overgestapt naar gewest Friesland. Daar krijgt hij nu shorttracktraining van Phil Brojaka. Op skeelers traint hij nu ook bij gewest Friesland, met Valentina Berga. Dat betekent wel veel reistijd, van school in Groningen (3 vwo) gaat hij vaak naar Heerenveen.

Jenning in actie op de 500 meter met Udo van der Wier en Siebe Suttels achter zich

 

Holland Cup
Even terug naar dit weekend: Kende je je buitenlandse tegenstanders? “Nee, ik kende nog helemaal niemand. Mijn teamgenoten hadden me wel over een paar goede rijders verteld die ze al in Groß-Gerau gezien hadden.”

Hoe ging de finale van de 500m? “Ik reed de hele race op kop, maar ik werd langzaam moe omdat ik al veel races gereden had. Op het laatste rechte stuk zakte ik bijna door mijn benen. Ik dacht niet goed meer aan mijn lijnen, dan had ik het wel dicht kunnen houden.” Nu kwam Siebe Suttels hem vlak voor de finish nog voorbij en werd hij 2e. “Siebe reed echt heel goed, van de 4e naar de 1e plaats.”

Dit weekend rijdt Jenning alle afstanden op de piste, wat rijdt hij op het ijs? “De olympische afstanden 500, 1000 en 1500 meter.” Vergeleken met de 5 kilometer puntenkoers zijn dat maar korte stukjes. “Bij skeeleren word je anders moe, je gaat meer hijgen enzo. Bij shorttrack word ik meer moe in mijn benen omdat je de hele tijd bochten rijdt. Ik heb hier wel profijt van op de piste, ik ben meer geneigd door te stappen in de bocht. Sinds ik bij het gewest Friesland train heb ik meer conditie, vooral door meer fietsen en andere trainingen.”

De rest van het seizoen
We gaan Jenning ook zien op het NK, hij kreeg een aanwijsplek voor de afstanden waarop hij zich nog niet gekwalificeerd had.

Na het NK gaan de skeelers weer in de kast en begint meteen het fietsen en de speciale hardlooptraining weer. In Augustus begint Jenning al met shorttrack. Misschien rijdt hij van de zomer nog van Lingen wedstrijden, dat hangt er vooral vanaf hoe druk hij is met school.

Op de puntenkoers plaatste Jenning zich voor de finale, maar kwam helaas ten val. In de afvalkoers reed hij naar een 10e plaats. In de overall ranking van de Holland Cup leverde dit een mooie 5e plaats op.