De kadetten en junioren B reden op de eerste dag van het NK een puntenkoers. Bij de junioren ging de overwinning na een spannende strijd naar Ruben Ligtenberg.

Foto: Hidde Muije

Na de wedstrijd krijgt Ruben meteen de teammascotte in zijn handen gedrukt en dus moet hij ook even op de foto met hond Vlekkie. Hij rijdt bij schaats- en skeelervereniging Rijssen en traint daar vier keer in de week. Eens per week rijdt hij een wedstrijd, om wedstrijdritme te behouden soms ook regionale wedstrijden. Ruben rijdt marathons in de Free-wheel competitie, “dat zijn hele mooie wedstrijden, hele goeie training.” Hij stond voor het NK op de 4e plaats in het klassement van de landelijke baan. Afgelopen winter werd hij Nederlands kampioen marathonschaatsen bij de C-junioren.

Had je dit zien aankomen? “Een beetje wel, ik had vorige week met de Europacup de puntenkoers ook gewonnen, maar een NK is altijd anders, mensen zijn dan beter. Zoiets geeft je misschien wel vleugels ofzo.” Hij had stiekem gehoopt op goud en het is gelukt.

Vorig seizoen reed hij ook het NK als kadet, maar eindigde toen steeds rond de 7e plaats. Wat is er veranderd? “Ik heb meer gefietst in de winter, daardoor heb ik nu veel meer inhoud.”

Ruben reed een goede Europacup in Heerde vorig weekend. Hij won zoals gezegd de puntenkoers en eindigde als 5e in het sprintklassement. Vandaag reed hij de 500 meter niet, “ik ben er geen fan van.”

Hoe ging de race? “We hadden een hele zenuwachtige race, steeds waren er kleine gaatjes en dan moet je beslissen van ga ik het wel of niet dichtrijden. En op een gegeven moment reed er iemand weg (Gert Jan van Diepen) toen dacht ik, dat gaat niet goed. Toen moest ik er achteraan, want die wilde ik absoluut niet laten rijden.” Hij zag dat ze (het peloton) er aan kwamen en dacht ‘alles of niets’ en het werd alles gelukkig. “Met nog vijf rondjes ofzo zag ik ze steeds dichterbij komen, dat ging niet goed, maar na een paar rondjes reden ze even snel als ik.”

Weet je dan hoeveel punten iedereen heeft? “Nee absoluut niet, het was gewoon zo hard mogelijk rijden en hopen op zoveel mogelijk punten. Normaal reken ik wel, maar nu had ik daar geen tijd voor.” Er was wel afgesproken dat er iemand langs de kant zou roepen, maar daar heeft Ruben niet meer op gelet.

Hoe denkt Ruben over zijn EK-kansen? “We zullen het zien, of ik daarvoor goed genoeg ben. Misschien rij ik ook de Flanders Grand Prix in Oostende nog.”