Het NK marathon bij de junioren A dames werd gewonnen door Maaike Verweij. Zij stond midden op het podium, tussen Anna van den Bos en Bente Kerkhoff. Na afloop van de huldiging spraken wij eerst Maaike en daarna haar teamgenoot Megan Sokolov.

Maaike, had je dit verwacht? “Nee, ik reed vorige week al best wel goed, ik voelde me wel goed, maar zeker als het op een sprint aankomt is dat meestal niet mijn aspect. Het liep nu gewoon hartstikke goed en met het team ging het ook heel goed. We reden met Danielle Giezen, Debby Behr en Megan Sokolov.”

Hoe ging de laatste ronde? “Ik reed op drie, Debby had het eest in de laatste ronde aangetrokken, en toen ging Danielle er nog overheen. In de één na laatste bocht kon Bente hem niet houden en kon ik binnendoor. Ik kwam met heel veel snelheid achter Anna aan en toen had ik nog genoeg over om er omheen te gaan.”

Trainen jullie veel met zijn allen? “Ja, ook van het weekend hebben we nog getraind op de weg in Oude Haske. We trainen veel met het team, echt wel vier of vijf keer per week.”

Hadden jullie een plan van te voren? “Ja, we hadden het plan om aan te vallen, om de koers wel zwaar te maken, omdat we allemaal niet echt sprinters zijn. Dat hebben we wel geprobeerd, maar het was heel moeilijk om weg te komen omdat iedereen op elkaar let natuurlijk. Uiteindelijk waren we met een groepje van zes weg en toen was het nog maar een paar rondjes.”

Wat vind je van het parcours? “Er zat een stukje in het parcours met nieuw asfalt, dat hadden ze nat gemaakt zodat het niet ging plakken, dat was wel gevaarlijk. We zijn er maar overheen gaan springen, want als je eroverheen rijdt, zijn je wielen nat en je moest daarna meteen een bocht in. Dat was wel pittig. Verder is het een super leuk parcours, beter dan vorig jaar met die klinkers.”

Maaike mocht op de hoogste trede van het podium staan, kreeg bloemen en hoorde het Wilhelmus, “Echt super gaaf”

Wat zijn je ambities voor de rest van het seizoen? “Ik moet natuurlijk eerst afwachten of ik me eventueel ga plaatsen voor een EK of WK. Daar kan ik niet zoveel over zeggen of aan doen, alleen afwachten.” Donderdag 24 mei wordt de selectie bekend gemaakt.

Van de dames die op het podium stonden was Maaike de enige met 125mm wielen, maar haar teamgenoten waren daar bijna allemaal op gestart. De coach vertelt later: “Ze hadden afgelopen zaterdag voor het eerst op die wielen getraint. Omdat we wilde wegrijden en in een sprint toch niet zouden winnen vonden we 125mm een goede keuze.” Des te mooier dat Maaike dan toch met een sprint won. “Op deze manier houd je natuurlijk ook je andere wedstrijdwielen mooi”, vult hij lachend aan.

Megan Sokolov reed haar eerste landelijke skeelerwedstrijd. “Ik had één marathon in de Powerslide competitie gereden en nu dit. Ik zat al in het Skate Force schaatsteam al een jaar en dit jaar ga ik ook wat skeeleren.”

Daarvoor had je nooit geskeelerd? “Nee, geen wedstrijden, alleen als training voor het schaatsen.”

Viel het mee of tegen? “Nou het tempo was wel goed te doen, maar de versnellingen hou ik niet bij. Ik heb die snelheid nog niet, maar het tempo-duur dat lukt wel.”

Megan reed lang alleen en moest één ronde voor het einde de wedstrijd verlaten. Smaakt dit naar meer? (na enige twijfel) “Nou, ja wel, de sfeer is ook veel minder gespannen dan bij het schaatsen. Daar ben ik altijd best wel zenuwachtig, ….”

Hoe gaat het met schaatsen? “Ik ben lid van HCH, ik schaats marathons en langebaan. Afgelopen jaar was ik 5e op de 3 km op het NK (Junior B1) en dit jaar hoop ik die wel te winnen.”

Foto’s: Hidde Muije

Kijk hier voor alle uitslagen van het NK marathon in Waarland