Jorian ten Cate is bezig aan een goed seizoen, op het NK reed hij een paar sterkte wedstrijden. Dit leverde hem een plaats in de EK selectie voor Pamplona op. De wedstrijden van de Flanders Grand Prix zijn een laatste testmoment om te kijken hoe de vorm is en hoe de concurrenten rijden.

Jorian skeelert al bijna 6 jaar en is lid van SKOV Heerde. Vorig seizoen reed hij voor het eerst in de top 10 op het NK en dit jaar haalde hij onverwacht de 1000 meter finale na een goede winter op het ijs.

Vrijdagavond op de 5 km puntenkoers eindigde Jorian als 8e    met 2 punten.  Op de 1000 meter haalde hij de ½ finale waarin hij net te kort kwam om zich voor de finale te plaatsen. Hij werd 9e.

De 7 km afvalkoers werd het hoogtepunt van het toernooi tot nu toe, Jorian kwam als winnaar over de streep, gevolgd door Kayo Vos.

Terwijl er nog van alle kanten felicitaties komen voor deze prestatie vroegen wij Jorian naar zijn beleving van de race.

Was er een plan? “Ja zeker, we wilden de Portugezen gewoon even afjagen. Die zaten ons steeds dwars en daar waren we een beetje klaar mee. Samen met Kayo had een plan gemaakt, we zouden gewoon lekker rijden en dan zien wat er van komt. Dit is nog niet de belangrijkste wedstrijd, over twee weken gaan we naar het EK, sowieso lekker om nu nog even samen door het peloton heen te gaan.”

Hoe pakte dat uit tijdens de wedstrijd? “Met nog 4 ronden te gaan dacht ik straks komen er nog 3 afvallingen. Als ik podium wil hebben, ik voelde me nog aardig goed, moet ik nu gaan. Als ze er nog overheen komen word ik 3e, dan heb ik in ieder geval iets. Maar ik ging als een malle. Eerst blokten de Portugezen steeds aan de buitenkant en kwam ik er niet langs. Ik zat best wel achterin en dacht nu ga ik binnenlangs, ze waren best wel verrast. Toen had ik meteen een aardig gat. Ik keek achterom en zag dat Kayo op kop van het peloton alles stillegde.”

Je moest nog best veel rondjes alleen op kop rijden toen. “Ik ging helemaal stuk, ik reed eigenlijk een extra 1000 meter, de finale die ik vanmiddag niet had gereden, maar ik moest door.”

Jorian hield vol en kwam als winnaar over de streep. Kayo werd 2e en de derde plaats was voor de Portugees Carlos Silva die zijn ploeggenoot Goncalo Canada met een gescheurd pak zag wegvallen in een van de laatste rondes.

Je zit zelf aardig onder de pleisters, wanneer is dat gebeurd? “Dinsdag hadden we een relay training op de baan in Heerde, toen klapte ik tegen de boarding aan. Verder gelukkig niks ernstigs.”

Jullie hebben een leuk ploegje voor het EK in Pamplona. “Ja klopt, we hebben ook nog Stijn van de Bunt voor de lange afstand. Hij is van de week in de training gevallen, het zag er best wel ernstig uit, maar gelukkig viel het mee. Hij is nu aan het herstellen. En dan gaat Gijs Kamp mee voor de sprint.”

En jullie hebben dus al getraind voor de relay? “Ja, we weten natuurlijk nog niet wie er rijden, maar je kan maar getraind hebben.”

Jorian is niet gestart op de marathon, maar rijdt wel de inline wedstrijd op zondag, wie weet zit er nog een podiumplaats in op het lange-afstandsklassemement.

Kijk voor alle uitslagen op de uitslagenpagina