David Holmes is voor het eerst op het EK als jeugdrijder. Na de baanwedstrijden zit het er voor hem op. Hoe is het toernooi verlopen? We vroegen het na afloop van de 1000 meter…

Hoe ging de 1000 meter? “Ik had wel een beetje geluk met de series. Ik was als laatste door naar de finale, echt op het nippertje.”

Heel veel rijders waren niet door, niet alleen geluk dus. “Nee, er zit ook wel een beetje snelheid in. De trainer zei tegen mij voor de finale dat ze niet blij was met een 8ste plek, ik zelf ook niet. Toen wist ik in de finale nog 3 plekken op te schuiven en pakte ik de 5e plek. Het was heel zwaar, er waren echt machines.”

De 1000 meter finale werd gewonnen door de Spanjaard Ivan Galar voor Marco Bedon en Riccardo Bossi. Met de 5e plek op zijn eerste EK is David wel tevreden.

Wat heb je verder nog gereden? “De afvalkoers, waarbij ik in de series in de eerste bocht viel, toen kon ik de aansluiting net niet meer vinden. Het is zo anders dan de wedstrijden in Nederland en de Europacup, echt een heel ander niveau.”

Je weet al best lang dat je mee mag naar het EK. Hebben jullie veel getraind met de ploeg? “Ja, we hebben drie skeelerdagen gehad samen en een week van tevoren kwamen we hier en hebben we als ploeg getraind, zodat je elkaar leert kennen.”

Ken je de sterke tegenstanders uit de Europacup? “Ja ik ken er wel veel, maar er zijn ook veel nieuwe gezichten die de Europacups niet reden. Het is echt een ander niveau.”

Als je dit ziet, denk je dan dat je heel anders moet gaan trainen om dit niveau ook te halen? “Ja, ik wil meer op de skeelers staan, meer in de rustige hartslag zones trainen.”

Ook anders eten? “Ik ga wel minder snoepen, maar heel anders eten niet. Je bent zo aan je eetschema gewend, als je dat in een keer gaat veranderen is het ook niet goed.”

Je zit nu een hele week met het Nederlandse team in het hotel, heb je dan met alle rijders contact? Ja, je ziet wel van die bekende gezichten maar dan heb je daar nog nooit mee gepraat en dan ineens ga je daar mee praten en dan leer je weer nieuwe mensen kennen. Dat is altijd wel leuk.”

Waar train je normaal gesproken? “Bij RTC Midden-Nederland bij Manon Kamminga.”
Manon is er nu niet bij, mis je die niet een beetje? “Ik heb wel aanmoedigingen gehad via whatsapp en peptalkjes.”

Was je zenuwachtig van tevoren? “Ja heel zenuwachtig. Nou, vanochtend niet echt. Ik was een beetje de hoop verloren na gister met die val. Toen plaatste ik me voor de halve finale en zag ik wel weer een beetje hoop. Vooral toen ik mijn halve finale zag met sterkte rijders, daar heb ik wel van geprofiteerd. Daarna in de finale even doorgebuffeld.”

Heb je s’ middags tussendoor nog wat speciaals gedaan? “Ik heb een dutje gedaan, ff op de PlayStation gezeten, ingewerkt, gegeten en vooral veel ingereden.”

In veel landen die meedoen zijn er weinig pistes en vaak helemaal geen Vesmaco. David traint veel in Almere op de asfalt piste en in Heerde op Vesmaco, is dat een voordeel? “In mijn ogen als je geen Vesmaco in de buurt hebt en op een asfaltbaan kan rijden, dan kan je hier ook rijden.”

David heeft zijn toernooi afgesloten met een ‘uitschietertje’ zegt hij zelf. Daar zijn de omstanders het niet mee eens “hij is een beetje bescheiden.”

Pictures: Hidde Muije