Het Wereldkampioenschap skeeleren is dit jaar voor het eerst in Nederland. Voor de Nederlandse wedstrijdrijders is zo’n WK in eigen land natuurlijk een extra motivatie. Maar ook voor de recreanten, zowel kinderen die net beginnen als gevorderde toerrijders wordt er van alles georganiseerd.

DNIJ Apeldoorn 

Tijdens de Holland Cup in Heerde zitten drie mannen in skeeleroutfit op de tribune die er duidelijk al wat kilometers op hebben zitten vandaag. Waar zijn jullie vandaan gekomen? “We hebben vanuit Apeldoorn een toeristische route geskeelerd, langs de IJssel, zo’n 38 kilometer.”

Ze stellen zich voor als Helmich, Gert en Martin en zijn lid van DNIJ ‘de nieuwe ijsbaan’ in Apeldoorn. De mannen rijden vaker lange toertochten, zoals het rondje IJsselmeer, de Elfstedentocht, Groningen-Maastricht en de Westfriese Omringdijk. Martin is iets minder van de lange afstanden, maar is er dan wel altijd bij als verzorger.

Leeft het WK een beetje bij de club? “De KNSB heeft extra mensen aangesteld om het WK te promoten, ze organiseren clinics voor basisschooljeugd.” Ook DNIJ doet mee, op woensdagmiddagen geven trainers van de club clinics.

Foto’s: DNIJ Apeldoorn

 

Doen er ook rijders van DNIJ mee met de Europacup dit weekend? “Nee, onze rijders zijn meer in de regionale competities te vinden zoals de Free Wheel Cup, wij organiseren zelf ook een van de wedstrijden (woensdag 30 mei).” De mannen vinden het leuk om te gaan kijken als er evenementen in de buurt gehouden worden “maar dan stappen we niet in de auto, dan komen we op de skeelers.”

Komen jullie bij het WK ook kijken? “Ja, zeker komen we dan kijken.” Ook als er entree betaald moet worden? “Het is logisch dat er entree gevraagd wordt, het moet alleen voor families met kinderen wel betaalbaar blijven.”

Een aantal leden van de club heeft zich ook al ingeschreven voor de Telegraaf Skate in Arnhem, op zondag 8 juli heeft iedereen de mogelijkheid om zelf te skaten over het marathon parcours van het WK.

Kijk voor meer info op Telegraaf Skate en meld je aan!

SKOV Heerde 

In het clubhuis van SKOV Heerde spreken we Moniek Roosenboom, zij organiseert en begeleidt bij de club de clinics en het reguliere schoolskaten.

“In het kader van het WK starten we vanaf volgende week met schoolskaten. We hebben bijna alle scholen hier in de regio benaderd, vooral Heerde, Epe, Vaassen, Wapenveld.” De scholen komen naar de baan toe, dan krijgen ze een uur een clinic van trainers van de club.

Welke leeftijd? “Vanaf groep 5 t/m groep 8, soms kan groep 4 ook meekomen.” Anderhalf jaar geleden heeft de club een kar aangeschaft, met skeelers en beschermers. “Ik geef al vaker clinics in de winter, ik ben er al aan gewend inmiddels.”

Wat kan je met een schoolklas doen tijdens een clinic? “We doen de skeelers aan en laten ze een rondje rijden. Dan beginnen we met de veiligheid, hoe je stilstaat, hoe je moet remmen, echt de basis. Daarna gaan we aan de hand van het niveau kijken of we een stapje verder kunnen gaan, bijvoorbeeld slalommen.”

Worden de clinics echt duidelijk gelinked aan het WK? “We zijn er nog mee bezig hoe we dat vorm kunnen geven, we promoten het wel en ze vinden het gewoon heel leuk.”

Het zou natuurlijk heel mooi zijn als de deelnemers aan de clinics ook zouden komen kijken bij het WK. In de provinicie Gelderland is wel veel aandacht voor sport.

Er komen nog steeds aanmeldingen binnen, als er nog ruimte is kunnen er nog nieuwe clinics georganiseerd worden.

De club doet i.p.v een open dag sinds kort open avonden. “Daar komt zo 40 man op af, en daar hebben we al 14 nieuwe leden aan overgehouden.” Ook aan het schoolskaten houdt de club nieuwe leden over.

Kijk voor meer informatie over de clinics en events rond het WK op https://knsb.nl/algemeen/wkinlineskaten/

Meer informatie over het WK en de side events vind je op wkinlineskaten.nl Hier kun je ook je tickets voor het WK bestellen.