De medaillespiegel zag er na twee dagen nog niet zo mooi uit voor Nederland, maar op de derde en laatste dag van het pistetoernooi werd dat helemaal goedgemaakt. Hoe verliep de dag voor Nederland?

Afvalkoers series 

De dag begint met de afvalkoersen voor de junioren, volgens het principe dat op de jeugd olympische spelen gebruikt wordt. Er staan per race 12 rijders aan de start. Iedere ronde valt er iemand af. De nummers 1, 2, 3 gaan naar de A-finale, 4, 5, 6 naar de B-finale en 7,8,9,10 naar de C-finale.

Anna van de Bos rijdt een goede race in het spoor van de Colombiaanse Gabiela Rueda, zij plaatst zich voor de A-finale.
Marit van Beijnum wordt 10e en zal ’s avonds van start gaan in de C-finale.

Merijn Scheperkamp wordt met een goede race 3e in zijn serie en plaatst zich daarmee ook voor de A-finale.

Relay series 

De junioren dames rijden met Marit van Beijnum, Anna van den Bos en Bente Kerkhoff. Om door te gaan naar de finale moeten zij 1e of 2e worden. Achter Colombia en Frankrijk eindigen zij echter op de 3e plaats.

Het junioren heren team bestaat uit Jordy van Workum, Teun de Wit en Merijn Scheperkamp. Zij winnen de serie voor Amerika en Italie.

Elisa Dul, Maya de Jong en Bianca Roosenboom staat in een sterke serie met Colombia, Duitsland en Amerika, die zij allemaal voor moesten laten gaan op de finish.

De senioren heren maken er met Ronald Mulder, Kay Schipper en Rick Schipper een spannende strijd van. In deze categorie is alleen de nummer 1 zeker van plaatsing voor de finale, daarna gaan de 2 snelste tijden mee. Kay ging als eerste de laatste bocht in maar zag Colombia, Belgie en Italie nog voorbij komen voor de finish. Extra zuur was het dat Italie en Belgie allebei met hun tijd doorgingen naar de finale, de Nederlandse mannen waren er heel dicht bij.

Afvalkoers finale dames

Marit start in de C-finale, zij komt ten val en eindigt als 29e.
Anna neemt het in de A-finale op tegen wereldtoppers die allemaal strijden voor hun plek in het klassement. Zij ontsnapt een aantal keer nipt aan afvalling, maar moet uiteindelijk toch de wedstrijd verlaten. Zij finisht als 9e.

Afvalkoers finale heren

De A-finale begint met twaalf rijders aan de start, waaronder Teun en Meraijn. Behalve medailles staat er ook kwalificatie voor de jeugd olympische spelen op het spel. Teun komt ten val en wordt als 10e geklasseerd. Ongeveer op de helft van de wedstrijd onstaat er verwarring over de afvallingen. De naam van Merijn verschijnt op het bord, maar er rijdt nog altijd een Taiwanees achter hem. Volgens de jury langs de baan moet hij er uit, volgens de speaker moet hij doorrijden. Het publiek blijft luid aanmoedigen. Als er nog vier rijders over zijn denkt de Colombiaanse Jhonny Angula dat hij veilig is, toch valt hij nog af omdat Merijn nog altijd in de race is. Achter An Seongmin en Inho Choi haalt Merijn Scheperkamp een bronzen medaille!

Jordy hang over de hekken om Merijn te feliciterenDan volgt de ereronde met de vlag

 

Als Merijn van de baan komt wordt hij opgewacht door vrienden en familie. Zijn reactie: “Ik kan het gewoon echt nog niet geloven.” Veel tijd om het te laten doordringen is er niet, het podium wacht.

Relay finale 

Vlak na de podiumceremonie van de afvalkoers is het meteen weer tijd voor de relay finale. Teun is inmiddels beplakt met pleisters op alle wonden die hij opliep tijdens zijn val op de afvalkoers. Merijn heeft door alle felicitaties, foto’s met fans en handtekeningenjagers nauwelijks tijd om bij te komen. Maar de jongens staan toch gefocussed weer aan de start. Ze strijden voor wat ze waard zijn en komen als derde over de streep, achter Zuid-Korea en Frankrijk.

Opnieuw groot feest op de tribunes…

Jordy krijgt de vlagDe ereronde langs de tribunes
Op het podium met Korea en Frankrijk

 

Pictures: Hidde Muije

Worlds will be held from 1-3 july on the track in Heerde and from 5-8 july in Arnhem on the road.
Go to 
wkinlineskaten.nl (website also in English)  for tickets and info.
Do you want to know more about Worlds? Check out our Teams section on the website and look for #Worlds2018