De dames senioren gingen met 31 rijdsters van start voor hun wedstrijd over 42 km. Pien Keulstra ging vroeg in de aanval, maar kreeg niemand mee. Daarna reed Anna van den Bos ronden lang alleen op kop. Uiteindelijk won Manon in de eindsprint de titel, voor Berber en Anna.

Na de wedstrijd zochten wij Anna op, die het NK baan/weg nog aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een enkelblessure.

Wat een wedstrijd! Vertel eens over je aanval.
“Voor mij was het ook nieuw, normaal ben ik een beetje meer afwachtend en wacht ik gewoon op de sprint, of met een kopgroepje meerijden. Eigenlijk kies ik nooit zelf echt de aanval. Nu ging het eigenlijk een beetje per ongeluk, iemand reed weg en ik dacht ‘ik spring er gewoon naar toe’, maar toen lieten ze me gaan en was ik alleen.”

Langs de kant vroegen de fans zich af, waar je aan begonnen was.
“Ik dacht ik ga het gewoon proberen, maar ik had niet verwacht dat ik 10 rondjes weg zou blijven. Ik dacht ik rij me gewoon kapot, daarna stop ik er desnoods mee. Maar toen reden ze zo rustig toen ik er bij kwam dat ik mee kon rijden en herstellen. Wel gaaf om het een keer zo gedaan te hebben en ook nog podium te rijden aan het eind. Dat had ik echt niet verwacht.”

Ondertussen staat ook de dame van de dopingcontrole op Anna te wachten. Als 1e jaars senior is dit voor haar voor het eerst.

In de race onstond er een groep van twaalf dames met Beau Wagemaker, Manon Kamminga, Maya de Jong, Elsemieke van Maaren, Berber Vonk, Bianca Roosenboom, Kelly Schouten, Marijke Groenewoud, Anna van den Bos, Gerline Crediet, Imke Vormeer, Elisa Dul en Anna.

Hoe gingen de laatste ronden?
“Het is natuurlijk altijd vechten voor je plek, iedereen gaat zich klaar maken voor de sprint. Een paar meiden probeerden het nog. Toen zat ik eigenlijk op een best wel mooie positie en die kon ik ook vasthouden, dus toen dacht ik ‘ik ga het gewoon proberen’ en op een of andere manier werd ik nog 3e. Ik ben echt heel blij met de wedstrijd.”

Deed je dit ook om te laten zien dat je misschien toch geselecteerd had moeten worden voor het WK?
“Nee, ik reed niet met het idee dat ik me wilde laten zien. Het is natuurlijk jammer dat ik er niet bij zit, maar in principe begrijp ik het wel. Ik zit gewoon nog met mijn enkel en ik merk nu tijdens het rijden dat het best wel vervelend is. Het is natuurlijk over twee weken al, als ik dan met een blessure zit is het wel een beetje tricky.”

Deze week hoorde Anna ook dat ze geslaagd is voor het vwo.
“Ja het is echt een topweek”

Ga je nog meer skeeleren dit jaar?
“Ik ga gewoon blijven skeeleren en hopelijk EK rijden. Ik rij de landelijke banen nog en de Europacup in Oostende.”

Na afloop vertrekt Anna naar de dopingcontrole. “Ik vind het wel spannend eigenlijk”

Kijk hier voor alle uitslagen van het NK Marathon