De 1000 meter bij de kadetten en de junioren B zat vol spanning en verrassingen. Na afloop spraken we Sanne Teekens, Stan Springer, Emma Noz, Kirsi Hoogendoorn en Chloé Hoogendoorn.

Foto’s: Hidde Muije

Sanne Teekens
Sanne Teekens kwam als 3e over de streep op de 1000 meter, met haar handen in de lucht, achter Ramona Westerhuis en Evelien Vijn.

Je zag er blij uit..”ja enorm, niet te geloven eigenlijk.” Je had dit niet zien aankomen? “Nee, ik startte op de 7e plek, toen werd ik ook nog naar binnen gezet, waar ik eigenlijk liever niet wou starten, maar dan zo’n race met allemaal duwen en trekken en dan zo rijden, ja ongelofelijk.” Is dat plekje bloed op je gezicht ook van dat duwen en trekken? “Ik weet het niet, het kan zo maar dat ik ff geraakt ben”

Hoe werkt dat eigenlijk bij de start? “De nummer 1 mag kiezen waar ze wil starten, en de rest sluit dan aan, en helaas ben ik nummer 7 en moet ik daar staan, het heeft goed uitgepakt.”

Hoe gingen de voorrondes vanmorgen? “Het is altijd hopen dat je door bent en dat je er bij bent. Gewoon goed trainen en dan valt alles op het goeie plekje.”

Is de 1000 meter jouw afstand? “Het lukt wel vaker op de 1000 meter, dat geeft me dan gewoon zelfvertrouwen, nu lukt het weer en dat is gewoon super.”

Wat ga je verder nog rijden? “Vanmiddag nog de afvalkoers.” Op de weg rijdt Sanne ook, maar ze weet nog niet welke afstanden, sowieso de puntenkoers.

Ziet ze nog Europese kansen voor dit seizoen? “Ik weet het niet, ik ga gewoon hard trainen en kijken waar ik kom.”

Sanne traint bij Midden-Nederland en is lid van SC Gouda. Ze traint onder leiding van Marcel Scheperkamp, die vult aan “we hadden het niet verwacht, ze heeft enorm goed gereden en ik ben heel erg blij voor haar.”

 

Stan Springer

Stan Springer, zit nog uit te hijgen na zijn 2e plaats op de 1000 meter, hij finishte na een ontsnapping achter David Holmes. Dat was een grote verrassing, voor jou ook? “Nou ik dacht ik ga maar weg, want een eindsprint heb ik niet. Het viel stil, dus ik dacht ik ga maar gewoon proberen, en het lukte.”

Heel even dacht hij dat er helemaal niemand meer bij hem zou komen, maar het was heel zwaar om van voren te blijven. Is de 1000 meter jouw afstand? “Ja wel een beetje, het is niet te kort en niet te lang.”

Hoe heb je de finale bereikt? “Ik heb heel veel geluk gehad vandaag, de serie ging niet goed, net aan door. De halve finale ging heel hard. Ik zat als 7e en was netaan door. Ik stond helemaal binnen, dat was een lekkere startpositie. Op de 2e rij heb ik de ruimte om te starten. Dan kan ik gewoon mijn ruimte pakken en gaan. En het publiek ging helemaal mee.” De coach hoorde hij er niet meer bovenuit.

Stan krijgt bij RTC Zuidwest training van Marieke en Jos. Dit was zijn 1e medaille, hij rijdt ook alle andere afstanden nog.

 

RTC Zuidwest

Drie teamgenotes van Stan, Chloé Hoogendoorn, Emma Noz en Kirsi Hoogeveen stonden samen in de 1000 meter finale. Hoe ging dat?

Chloé: “De finale meter ging goed, maar ik had niet verwacht dat ik eerste zou worden. Ik dacht laat ik wel gewoon op kop blijven rijden, Emma en Kirsi zaten het meest achter me aan.” Emma en Kirsi dachten niet dat ze Chloé nog bij konden halen. Maar ze gunnen elkaar de medailles. Ze trainen samen in Boskoop en Alphen a/d Rijn. Emma haalde het brons en Kirsi werd 4e.

Trainer Jos: “We hebben geen echt sprinters in de ploeg, maar als ze eenmaal op gang zijn lukt het wel. Vooral de kadetten meiden hebben echt duurvermogen.”

Toch vinden Emma en Kirsi dat Chloé wel een echte sprinter is. Hoe verliep de weg naar de finale? “Het was wel spannend.”

De meiden hebben in de auto al heel hard geoefend op het Wilhelmus, dus dat komt goed op het podium. Ze hadden nog nooit eerder medailles gewonnen op een NK.
Later hebben ze ook nog de afvalkoers gereden met het team. Sophie Kraaijeveld eindigde op plaats 4, net naast het podium dat geheel bezet werd door de meiden van Skate Force. Emma, Patricia Koot en Chloé werden 5,6 en 7. Krisi viel al iets eerder af en werd 17e.

 

 

Kijk hier voor alle uitslagen